Lukuisat alkavat yrittäjät, itseni mukaanlukien, painivat yrityksen perustamisvaiheessa isojen rahallisen kysymysten äärellä. Mihin kannattaa panostaa ja missä voisi pihistää? Mikä tuottaa yritykselle alkuvaiheessa tai pitkällä aikavälillä eniten arvoa? Tekisinkö logon itse? Tällä vuosikymmenellä graafisen suunnittelun työkalut on tuotu lähemmäs tavallista ihmistä, kuin kenties koskaan aiemmin: tietokoneet ja ilmaiset ohjelmat kuten Canva mahdollistavat, että lähes jokainen pystyy helposti ja halvalla luomaan itselleen markkinointimateriaalia ja jopa oman logon.
Miksi enää kannattaisi antaa työ ammattilaiselle? 1. Koska hyvin tehty logo kestää aikaa ja nostaa yrityksesi arvoa. Logo on yrityksesi tärkein tunnus, joka tulee olemaan esillä kaikessa toiminnassasi pikkurillin kokoisesta merkistä mahdollisesti metrien levyiseen banderolliin. Jotta logo toimii on sen oltava mukautuva. Toki logoa voi ja kannattaa päivittää aika ajoin, jos esimerkiksi yrityksesi sanoma muuttuu, mutta hyvin tehty logo kulkee mukanasi vuosia. 2. Koska logo on viesti. Logo on visuaalinen teroitettu viesti yrityksestäsi. Se ei pyri kertomaan kaikkea vaan ainoastaan oleellisimman. Ammattilainen osaa poimia keskustelun lomasta tämän ytimen ja muuttaa sen yksinkertaiseen ja mieleenpainuvaan muotoon kommunikoiden sinun kanssasi. 3. Koska ammattilainen ajattelee asiakkaan silmin. Kärjistettynä voisi sanoa, että yrityksesi logon ei ole tarkoitus olla sinun mieltymystesi mukainen eikä lempivärisi siten välttämättä ole yrityksesi sanomaa parhaiten tukema väri. Ammattilainen kuuntelee ja osaa ottaa ajatuksesi huomioon, mutta hänellä on myös objektiivinen näkemys logon toteutuksesta. Kaikki hyvät ideat eivät toimi logona, toki niitä voi mahdollisesti käyttää muuten yrityksen toiminnassa. 4. Koska saat logostasi käyttökelpoiset versiot, tiedostomuodot ja enemmän. Suunnitteluprosessin lopputuloksena käytössäsi on vähintään muutama tiedostomuoto eri käyttötarkoituksia varten. Yleisimmin nämä ovat printtiin painokelpoinen PDF sekä nettiin png tai jpeg. Mahdollisesti pakettiin kuuluu myös skaalautuva vektoritiedosto tietyin käyttöehdoin. Väriversioista erittäin käyttökelpoisia ovat alkuperäisen tiedoston lisäksi yksivärinen ja negatiivitiedosto. Lisäksi logosuunnittelun lopputulemana sinun tulisi saada vähintään logon värimäärittelyt ja yksinkertainen graafinen ohjeisto. Näitä värejä voit sitten hyödyntää kaikessa toiminnassasi ja alkaa luoda tunnistettavaa yrityskuvaa.
0 Comments
Toimivan logon perusominaisuuksia ovat muun muassa selkeys, monikäyttöisyys, tunnistettavuus ja ajattomuus. Logosta ei tee toimivaa pelkästään nätti kuva tai kiva tekstityyppi, vaikka toki visuaalisuus onkin tärkeää. Millaiset suunnitteluratkaisut sitten ovat haastavia toimivan logon kannalta?
1. Viivamaiset, erittäin kapeat kirjaintyypit. Tällainen teksti näyttää hyvältä pääasiassa netissä ja suhteellisen suuressa koossa. Nettikäytössäkin viivalogoilla on omat rajoituksensa. Painotuotteissa taas muste todennäköisesti sotkee ohuen kirjaimen tai teksti saattaa muuten olla pahimmillaan lukukelvoton. 2. Sillisalaatti. Logon täytyy olla tunnistettava jopa 5mm koossa. Kolme eri ideaa yhdistettynä yhteen logoon ei tee siitä kolme kertaa parempaa, päinvastoin. Myös liian yksityiskohtaista toteutusta kannattaa välttää. Kovin yksityiskohtainen kuva muuttuu pienessä koossa suttuiseksi ja epäselväksi. Tämä ei tarkoita, että logon täytyisi olla superpelkistetty, mutta tarpeettomat ja kokonaisuutta häiritsevät yksityiskohdat on syytä karsia pois. Lisäksi ihmisen muisti on rajallinen ja yksinkertainen kuva jää paremmin mieleen. 3. Trendit. Onko logosi tehty ennen 2000-lukua, jolloin varjostukset olivat kova juttu? Logon suhteen kannattaa pyrkiä ajattomuuteen ja välttää turhia riskejä. Logo voi siitä huolimatta olla erottuva ja mielenkiintoinen. Vanhaa logoa voi ja pitää uudistaa aika ajoin. Ulkoasun päivitys on mahdollista tehdä niin, että logo säilyttää ominaispiirteensä ja freesautuu nykypäivään. Mikäli jokin ylläolevista esimerkeistä resonoi, annan mielelläni ehdotuksen siitä, kuinka logoasi voisi päivittää. Usein pienikin muutos tekee suuren eron. Samalla saat käyttöösi päivitetyt tiedostomuodot nettiin ja printtiin. Olen tehnyt pitkään yhteistyötä Kilpisjärven Retkeilykeskuksen kanssa ja saanut heiltä hienoja projekteja työstettäväksi. Viimeisimpänä työnä paitaprintin suunnittelu, jonka toivottiin olevan yksivärinen ahma. Printin haluttiin myös kuvastavan Kilpisjärveä visuaalisesti niin, ettei se vaatisi rinnalleen tekstiä. Itsekin Kilpisjärvellä kolme vuotta asuneena innostuin tästä työstä! Pääsin pohtimaan Kilpisjärveä niin turistin kuin asukkaankin näkövinkkelistä pyrkien luomaan printin, joka puhuttelisi kumpaakin kohderyhmää. Konsepti-ideoista jatkoon valikoitui vuodenaikojen teema: Kontrasti, joka on Kilpisjärvellä niin erityinen. Prosessi eteni konseptiluonnoksista yksityiskohtaisempaan toteutukseen tiiviissä yhteistyössä Retkeilykeskuksen kanssa. Kommenttien pohjalta printtiä kehitettiin ja muun muassa ahman ilmettä pohdittiin jonkin verran.
Etenkin kun kuvaa suunnitellaan printtiin on tärkeää ottaa huomioon painotekniset seikat (esimerkiksi värit ja viivan paksuudet). Väritys oli tässä tapauksessa ennalta määritetty, mutta vaihtoehtoina oli painaa kuva joko yksivärisenä negatiivikuvana (käännetty väritys, vain valkoinen painoväri) tai kaksivärisenä positiivikuvana (painoväreinä musta ja valkoinen). Ilman värien kääntämistä yksivärinen painatus ei olisi onnistunut, sillä musta piirtojälki olisi tällöin "jäänyt paidaksi" ja liian ohueksi, jotta lopputulos olisi näyttänyt hyvältä.
Vertailun jälkeen lopulliseksi versioksi valikoitui mustavalkoinen positiivikuva, joka on käsin piirretty ja tietokoneella viimeistelty painokelpoiseen muotoon. Valmiissa printissä ahman vasen puoli kuvastaa kesää ja oikea puoli talvea: Sen kasvoista voi löytää yöttömän yön auringon, Pihtsuskönkään kirkkaat vedet, liitelevät piekanat ja kivikkoiset erämaat. Samoin kuin leiskuvat revontulet, vilistävät kiirunaparvet, valkeat hanget, ladut ja tunturit. Unohtamatta Kilpisjärven tunnetuinta symbolia, Saanaa. Ahma itsessään symboloi minulle ja varmasti monelle muullekin kesytöntä erämaata ja mystisyyttä. Eläimenä se on omiaan kuvastamaan Kilpisjärveä alueena. Teen mielelläni kaikenlaisia kuvitus-, printti- ja etikettitoimeksiantoja. Minuun saa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä: jutellaan ja selvitetään olisinko juuri sinulle oikea tyyppi hommiin! Suuntaa-antavan hinnaston löydät täältä. |
Kuka?Tytti Muurinen on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja taiteilija Rovaniemeltä. Muut julkaisut: |